A jó komposztáló gép dicsérete – szervesanyag visszapótlás ürügyén

A mai világunkban rendkívüli jelentősége van a talajerő utánpótlásnak, ezen belül a szervesanyag visszapótlásnak. Így kezdődött egy korábbi értekezésem a komposztálás előnyiről és problémáiról, ami ezen az oldalon olvasható. Méltattam – ahogy most is! – a szervesanyag visszapótlásának jelentőségét, de az általam vásárolt első ágaprítóról írtam nem túl hizelgően. Azóta "van másik!"

Akár egy átlagos kertben is hatalmas szervesanyag mennyiség szabadul fel metszések után. Ezek elégetése tékozlással és a talaj kizsákmányolásával egyenértékű. Itt szeretnék egy félreértést tisztázni: Szerves trágyával nem a NÖVÉNYT tápláljuk, hanem magát a TALAJT! Szerves tápanyagot termesztett növényeink gyakorlatilag NEM VESZNEK FEL, azt saját maguk állítják elő vízből, széndioxidból a napfény segítségével (Ugye milyen ismerősen hangzik...?) Az a talajnak kell, hogy abból HUMUSZT képezzen. A humusz viszont gondoskodik nekünk a talaj morzsalékos szerkezetéről, hőmérsékletéről, a víz és az ásványi sók raktározásáról, felvehetőségéről.

"Add vissza a földnek, amit tőle kaptál!" Igen ám, de hogyan? Hát semmiképpen se úgy, mint az ókori kínaiak (Az állati, és főleg az emberi salakanyagot nagy becsben tartották...). Ha a feleslegessé vált növényi maradványokat felaprítva visszajuttatjuk, már az is eredmény. Erre a célra alkalmasak a komposztáló gépek. Egy ilyen gépnek – szerintem – a következő követelményeknek kell megfelelni:

Hosszú évek után megtaláltam álmaim igényeim gépét, még pedig az https://www.arukereso.hu/ oldalán.

Ez itt a "reklám helye"? Azt se bánom!

Értékesebb árut, műszaki eszközt, tartós fogyasztási cikket, fa csemetét, növényi szaporító anyagot már régóta online, tehát INTERNETEN rendelek meg.
Ennek számtalan előnye van:
– Hatalmas a választék
– Még a szállítással is olcsóbb árra számíthatok
– Részletes tájékoztatást kapok az áru paramétereiről
– Kényelmes: akár karosszékből intézhetem a vásárlást, és közvetlen rálátásom van a különböző üzletek eltérő áraira
– Vásárlói véleményeket, értékeléseket olvashatok – és írhatok... – jó néhány termékről

 

Ez a termék a

Bosch AXT 25TC.

 

Nagyszerű gép – igaz, hogy az ára kissé húzós. (120 000 Ft-ért sikerült beszereznem.) Két dolog motiválta vásárlását:
– Az ősszel kivágott három hatalmas gyümölcsfám teljes gallykészlete a konyhakertre szórva
– Rám szakadt a Magyar Államkincstár klozetajtaja :-) – szóval MÁK-om volt...

Ami alapvetően más volt, mint az előző masinámban, az az úgynevezett Turbine Cut vágószerkezet. Olyan, mint az adu ász: mindent visz! Még pedig halkan, alacsony fordulatszámmal, de rendkívül nagy forgató nyomatékkal. Széles garatja szinte mindent benyel, és rántja magába az ágak tömkelegét. Nagyon ritkán akad el – legalább is nálam. Ilyenkor hátramenetbe kapcsolom, majd újra előre. És újra darál kegyetlen szívóssággal.

Az egyik motiváló tényező
Ez a garat mindent benyel!
És ami alatta van:
az APRÍTÓMŰ
A kezelőgombok

 

A gép mellé a dobozba még mellékeltek egy pár védőkesztyűt és egy kézi ágvágót. Első pillanatban mindegyiket megmosolyogtam: gondoltam, mindkettő olcsó udvarias figyelmesség. Portwest(?) védőkesztyűm kötegekben áll a műhelyben, a régóta használt racsnis teleszkópos ágvágóm mellett ez az új labdába sem rúg. A beüzemelés első percében rájöttem a MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK betartásának szükségességére:
– A gyártó által mellékelt "udvarias figyelmesség" használata elengedhetetlen! Ráadásul ehhez a munkához sokkal célszerűbb!
Plexi arcvédő vagy szitaálarc nagyon ajánlott! (Kár, hogy azt nem adtak hozzá...) Amikor ez a monstrum megragadja az ágat, irgalmatlanul rázza, tekeri. Ezáltal kedves gazdáját könnyedén arcon törölheti, ha az kellően elbambult...

 

"Hagyományos" védőeszköz
Több, mint figyelmesség:
jobb, és a munkához elengedhetetlen!
Ez is hasznos kiegészítő
– lenne...

 

Káros szokásaim közé tartozik (itt feltétlenül...!) hogy minden újonnan vásárolt eszköz minden kezelőelemét kipróbálom. Hát itt nem kellett volna! Levéve (pontosabban: fel sem téve) a garatot, megpróbáltam elforgatni a vágóhengert. Egyrészt BALESETVESZÉLYES, másrészt MEG SEM MOZDULT! Gondoltam, az alkatrészkopás elkerülése miatt a vágóhenger és a nyomólemez között csak hagyok egy kis rést. Az eredmény kétségbeejtő: Ágvastagságtól függetlenül a vágómű aprítás helyett csak hámozta a belehelyezett gallyakat! A Használati útmutatóból (Ugye, előbb kellett volna elolvasni...) később kiderült:
A nyomólemez gyárilag be van állítva! Szakszerű(...?) utánállításom után a hibát sikerült kiküszöbölni, amit a mellékelt ábra is mutat:

Rosszul beállított vágómű
szomorú következménye
Ez már a
jó beállítás eredménye

 

Ez tényleg nem a reklám helye:

Azóta már jó ideje eredményesen használom a gépet.
Bárki, aki nem sajnálja rá az árát,
és sokat kell használnia,

NEM FOGJA MEGBÁNNI, HOGY MEGVETTE!

 

Kihajtott a készülék?Nem:
DOLGOZIK!