Bordói lé – kissé olcsóbban

Előző írásaimat bizony meghaladta az idő! Ezen írásom nem is a címről fog szólni, hanem

a RÉZTARTALMÚ NÖVÉNYVÉDŐSZEREKRŐL lesz itt szó!

(A régi változat ettől függtlenül Itt megtalálható!)

Nyugodtan merem állítani, hogy a réz (az elemi kén mellett!) a leghatásosabb kontakt hatású szer gombás és baktériumos betegségek ellen! Felhasználható baktériumos és gombás eredetű ágelhalások, varasodás, orbánc, peronoszpóra, tafrinás levélfodrosodás, levéllyukacsosodás, alternária, burgonyavész, fitoftóra ellen.

Ennyi minden után felvetődhet a kérdés, ha ezek ilyen jók, mi szükség van a többi szerre! Nos jók, de nem tökéletesek!
1. Amellett, széles hatásspektrumúak, jó részük perzselést, sokkot okozhat. Egyáltalán nem mindegy:

2. Mint írtam, ezek kontakt (érintő) hatású szerek. Ez viszont azt jelenti, hogy Így viszont megvan az az előnyük, hogy nem okoznak a kártevőknél rezisztenciát.

Az évekkel ezelőtt készült Mivel permetezzünk? című oldalamon nagy elismeréssel szóltam a gyári készítésű bordói lé áldásairól. Hát bizony, bánom, hogy megdicsértem! A minősége ugyan nem(?) változott, de az árát piszkosul felnyomták! Egy évre rá magam kapacitáltam a jámbor olvasót, hogy eleinkhez hasonlóan saját maga készítse el a bordói levet. Aztán saját tapasztalataim alapján beláttam, hogy ez bizony elég macerás tevékenység. Ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy vízben oldhatatlan meszes csapadéktól gyakran eltömődhet a permetezőgép szórófeje, nem kis bosszúságot okozva ezzel munka közben! Ráadásul az így keletkezett rézhidroxid elég durva szemcsefinomságú, így nem vonja be egyenletesen a permetezett felületet!

Miért kell a rézgálichoz meszet adni?
A rézgálic
(CuSO4• 5H2O) vizes oldata savas kémhatású, ezáltal a növényeket perzseli. Az oltott mésszel Ca(OH)2 ezt egyrészt közömbösítjük, és különböző bázikusságú, vízben rosszul oldódó réz-sók keletkeznek, valamint hasznos melléktermékként kristályvizes gipsz is. Ez erősen feltapad a lepermetezett felületekre, majd egyfajta réz-depóként szolgáltatja folyamatosan kellő mennyiségben a Cu++ ionokat.

Ahhoz viszont, hogy érdemben - és elfogultság nélkül! - tanácsot tudjak adni, át kell tekintenünk a réztartalmú növényvédő szerek GENERÁCIÓS FEJLŐDÉSÉT!

A rézgálic oldat

Vizes oldata az egyetlen valódi oldat, azaz ionos állapotú réz - Cu++ - található benne. A legagresszívabb réztartalmú gomba- és baktériumölő szer. Igen ám, de nemcsak a gombákkal szemben kíméletlen, hanem a védendő növénnyel szemben is: Perzselést okozhat!

Ettől függetlenül használata nem ördögtől való: - Bizonyos kultúrák (pl. őszibarack, szőlő) nyugalmi állapotában, - vegetációs időszakban beteg fás részek helyi kezelésére, - kordontartó faoszlopok gombamentesítésére igen alkalmas.

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Copper_sulfate.jpg  http://www.gazdabolt.hu/portal/images/termekek/T02230_fullsize.jpg
Valódi rézgálic kristály Ezt is így hívják...

I. A Bordói lé

A lényegét fentiekben már leírtam. Annyit tennék hozzá, hogy elméletileg létezik kereskedelmi forgalomban Bordói por, amely olcsó, és lényegében 20% réznek megfelelő réz /II/-kalcium-kettős-só. Előnye a hagyományos “Bordói lével” szemben:

II. A réz-oxiklorid: 3Cu(OH)2 . CuCl2 . H2O

Nem véletlenül adtam meg ilyen nyakatekerten a képletét: Ebből a meglehetősen komplex vegyületből állítólag a Cu++ kialakulás sebessége lassú, és (Magam sem igazán értem miért, ezért szívesen fogadnám hozzáértőbb kollégák véleményét!) a hatóanyag jelentős része réz klorid formában van jelen, amiből Cu++ nem szabadul fel...! Ez a hatóanyag ugyan növénybarátabb, de itt még mindig fennáll a perzselés veszélye.
Legjellemzőbb készítményei: az ég tudja hány féle Rézoxiklorid, Rézkén 650 FW, Rézkol 400 FW, Rézmax, de itt említeném meg a RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP-t ami felszívódó hatóanyagot (metaxalil) is tartalmaz.

III. A réz-hidroxid: Cu(OH)2

Vízben ugyan rosszul oldódik, de az ipari előállítás hatására kristályszerkezete megváltozik. Finomabb szemcsenagyságának köszönhetően egységnyi anyag nagyobb felületet képes lefedni. (Érdemes megfigyelni a hagyományos bordói lé és a réz-hidroxid tartalmú készítmények ajánlott dózisai közti különbséget!)
Legjellemzőbb készítményei: Champion (2 FL, 50 WP, WG), Copac Flow, Copernico Hi Bio, Kocide, stb

Tribázikus réz-szulfát (réz-hidroxid-szulfát) Cu4(OH)6(SO4)

Ez a hatóanyag 100%-ban kötött formában tartalmazza a réz ionokat, így a perzselés veszélyét minimálisra csökkentették. A gyártási eljárás során a réz kristályméretét nanométeres nagyságrendűvé csökkentik, ezért a fajlagos felület itt is nagyobb, mint a "hagyományos" rézterméknél. Ez viszont azt jelenti, hogy ebből fajlagosan kevesebb is elég! (30 - 40 ml 10 liter vízhez)
Legjellemzőbb készítményei:  Cuproxat FW, Bordói lé nano (vagy: Neo) SC, Bordói lé + kén nano (vagy: Neo) SC.

és a legújabb:

IV. A NORDOX

Itt a réz a levél felületén lévő kötött, ún. depo állapotát időben elnyújtjuk, így a szer hatástartama jóval meghaladja a piacon lévő egyéb rézhidroxidok védelmi idejét. Ennek megoldására norvég szakemberek egy szellemes megoldást találtak ki: A gyári granulátumnak Cu2O (rézoxid) tartalma van, tehát egy vegyértékű rézzel, ami gyakorlatilag ártalmatlan a növényre! Ebből alakul ki bonyolult reakciókon keresztül az a Cu++ ion, ami éppen szükséges a kórokozók elpusztításához

Hát ennyit dióhéjban a rézkészítményekről. Remélem nem zsibbasztottam le a Tisztelt Olvasót... :-)