Mézgás fák kezelése

Előre bocsátom, ennek a praktikának nem ismerem tudományos magyarázatát, csak rendkívüli hasznosságáról vagyok meggyőződve. Ezt apámtól tanultam, ő pedig a régi öregektől: Ennyi!

Ha egy csonthéjas gyümölcsfa – kiváltképp a kajszi- és az őszibarack – elkezd mézgásodni, nem akkora a baj, mint néhányan gondolnák: Sokkal nagyobb! Súlyos anyagcserezavart jelez, ami előbb-utóbb a fa kipusztulásához vezethet. Számos ok idézheti elő, amelyek között a leggyakoribb a téli és a tavaszi fagy, a talaj mészhiánya, gombabetegségek és sérülések. Legfontosabb volna az előidéző ok felderítése és megszüntetése, de ezt… Hagyjuk!

Az eredményre vezető tüneti kezelés a következő: Éles oltókéssel kivágjuk a mézgásodás körüli beteg szöveteket a háncsrészből. Lekaparjuk a farész megbarnult részeit is. Csak semmi elérzékenyülés, nem szabad kíméletesnek látszani! Ha mindez megtörtént - minden helyen -, akkor 1-3-os % ecetsav oldattal átkeféljük ezeket a részeket. Legalkalmasabb eszköz erre egy leamortizált fogkefe. Vegyük figyelembe, hogy a kereskedelemben kapható ecet is már hígítva van! (Bizony, itt számolni kell!) Eddig rendben is volna: a ma szakembere lekeni az egészet valami sebkezelő kenceficével, „oszt Jónapot!”

Nem úgy ám! Valamelyik falubelitől szerezzünk (Igaz, ez már egyre nehezebb!) egy vödör friss, meleg tehéntrágyát (sic!), és azzal kenjük be jó vastagon a kitisztított részt. Ha ép kéregre is bőven kerül, semmi probléma. Az egészet betekerjük valami légáteresztő természetes anyaggal (zsákvászon, pamutrongy), és az egészet rajt hagyjuk a következő tavaszig. Elfelejtettem mondani: ennek a műveletnek optimális ideje rügypattanás után, tehát a tavaszi metszés körül van. Viszolyogni ugyan lehet tőle, de a hatása fantasztikus: szinte a sírból hozza vissza a beteg fákat.

Ide kívánkozik! A gutaütés esélyét nagyban csökkenti egy általam kiagyalt lemosó-permetezés koktél:

Dithane M-45 0,2 %-os töménységben (20 g szer 10 l vízhez).
Tribázikus rézszulfát hatóanyagú (Cuproxat, Bordói lé Nano, Bordói lé Neo) gombaölő szer 0,5 %-os töménységben (50 ml szer 10 l vízhez).
Nonit nedvesítő szer 0,02 %-os töménységben (2 ml szer 10 l vízhez).