A paradicsom csúcsrothadása, (talpassága) elleni legegyszerűbb védekezés

Napjainkban (július vége – augusztus eleje) egyre több házikertben érik a paradicsom, gazdáik legnagyobb örömére. Számtalan színe, alakja, növekedési intenzitása miatt a felhasználása is igen változatos.

Ez csak töredéke a számtalan változatnak!

Tápértékét tekintve igazi fitnesz csemege:

Kalóriatartalma csekély (lévén alacsony zsír- és cukortartalma miatt), vitamin- (C, A és K vitamin), és ásványi anyag (foszfor, szilícium, kálium) tartalma viszont jelentős. Jóllakottság érzetét a magas nyersrost tartalmának köszönhetjük, ami az emésztésre van kedvező hatással.

Igazi gyógynövény!

Vértisztító, ajánlható reumás, köszvényes, gyulladásos betegségek ellen. Arcpakolásként tisztítja, lágyítja a bőrt, jótékonyan hat a zsíros, pattanásos arcbőrre. A főtt paradicsomlé beltartalmi értéke messze lekörözi az almalé tulajdonságait. A paradicsom legfontosabb hatóanyaga a likopin. Ez egy karotinoid (fényenergiát megkötő színes vegyület), igen hatékony antioxidáns, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. Mivel zsírban oldódik, nem ürül ki a szervezetből. Ez viszont csak a szabadföldi paradicsomban, de leginkább a belőle készült ivólében, szószaiban található.

Ennyi bevezetés után talán elérkeztünk a témához:

A szabadföldi paradicsom lebosszantóbb elváltozása a csúcsrothadás. Elváltozást írtam, nem pedig betegséget! Kiskert tulajdonosoktól elképesztőbbnél elképesztőbb „gyógymódokat” hallottam már ennek orvoslására, ezért igyekszem helyre rakni a róluk kialakult nézeteket.

Paradicsom kezdeti csúcsrothadása

A paradicsom csúcsrothadása élettani jelenség! Ennek lényege, hogy a fejlődő bogyótermés csúcsán levő bibepont a bogyóra rátapad, és az nem tudja lerúgni. Ezért a bibepont körüli a szövetek egyre szélesedő kör alakban elhalnak. A rátapadás okát mostanában a kalciumhiányban látják. Régebbi nézet szerint (Ubrizsy: Növényvédelmi enciklopédia, Mezőgazdasági Kiadó, 1968) magnézium hiány okozza ezeket a tüneteket.

Ebből adódna a probléma orvoslása: Kalciumot, illetve magnéziumot jutatni a növénynek! Magnézium esetén ez nem gond: 1 – 1,5 %-os magnézium-szulfát (keserűsó) oldat kipermetezése a bogyókezdemények megjelenése után. (Egyetlen egyszer kellett kipróbálnom, igyekezetemet mérsékelt siker koronázta.) Kalcium esetén ez nem olyan egyszerű a dolog! Talajaink nagy része ugyanis mészben kellően gazdag. Erről úgy győződhetünk meg, hogy a talajmintára sósavat – vagy akár Cillitet! – csepegtetünk. Ha valamennyire pezseg, biztos, hogy tartalmaz kalciumot. Viszont akár tartalmaz, akár nem, mészhiány még kialakulhat, mivel a növény akadályoztatva lehet a felvételében.

Sokan esküsznek a "hagyományos" Bordói lé hatására. Számottevő eredmény nincs kizárva. Csak éppen nem úgy, ahogyan elképzelik! A készítmény réz tartalma valóban baktérium- és gombaölő hatású. Csakhogy ezzel itt sokra nem megyünk! Ami itt némi hatást fejthet ki, az a benne levő mész, pontosabban a kalcium tartalom. Az viszont rejtély számomra, hogy a növény ezt hogy képes felvenni...

Néhányan ajánlják a higított tejjel (40 % tej, 60 % víz) való permetezést. Lehet valami értelme! A növény felületén keletkező tejsav gombaölő hatású lehet, – bár egész másfajta gombák ellen használják –, de ebbe most ne menjünk bele...! Ásványi anyag (Ca, Mg) tartalma a lényeg, kérdés, ezt mennyire tudja hasznosítani a növény. A tejzsír pedig elméletileg megvédi a növényt bizonyos fertőzésektől. Az egyenletes felületi eloszlására viszont semmi garancia.

Calcium pezsgőtabletta oldatával történő öntözés: Korrekt megoldás! Én talán 0,5 %-os oldatát (2,5 l vízhez 1 tabletta) permetezném a lombfelületre.

Bibepont, még az elhalt sziromlevelekkel Bibepont sziromlevelek nélkül

Amit én csinálok, pofonegyszerű megoldás: Nem érdekel, milyen hiányérzete van az állománynak! A fejlettebb, de még sötétzöld termésről a bibepontokat egyszerűen lepöccintem. Elismerem, egy több hektáros nagyüzemi termesztésnél ez kivitelezhetetlen, de konyhakertben igenis megoldható feladat. A csúcsrothadás elleni hatékonyság 100 százalék! Igaz, eközben vajmi keveset törődtem a növény „harmonikus tápanyag ellátottságával.

Paradicsom szerkezeti képlete...