Védekezés tafrina ellen - talán érthetőbben

Átdolgozott munka!

Átdolgozásomat az indokolja, hogy beláttam: Akár a hagyományos készítésű, akár a régi kiszerelésű Bordói lére alapuló védekezés idejét múlta! Durva szemcsefinomságuk miatt kevésbé hatékonyak, perzselési veszélyük nagyobb az új rézkészítményeknél. Ezek lehet, hogy drágábbak, de a kisebb dózis használata miatt ezek a gazdaságosabbak!

Az oldalon történő változtatásaimat azonos betűszín mellett aláhúzott írással fogom jelölni!

Akinek van őszibarackfája, ki ne ismerné ezt a fajra jellemző, sokszor igen veszélyes betegséget! Vannak évek (egyre ritkában…), hogy alig okoz kárt. Van, amikor az egész termést elviszi, sőt a fa is maradandóan károsodik. Engem ért pár éve az a fájó meglepetés, hogy ugyanúgy metszettem, ugyanakkor, ugyanazzal a szerrel permeteztem a szomszéd fáit, mint az enyéimet; nála éltek és virultak a fák, nálam iszonyú károk keletkeztek. (Talán még mindig jobb, mintha fordítva történt volna…)

Aki komolyan akar védekezni ellene, annak szakirodalmak és jobbnál jobb növényvédő szerek garmadája áll rendelkezésére. A bőség zavarában mégis sokszor - FŐLEG A NEM IDŐBEN VÉGZETT KEZELÉSEK MIATT! - a kórokozó áll nyerésre. Saját, kínnal-keservvel megszerzett tapasztalataimat szeretném megosztani tisztelt olvasóval.

A betegség tünetei

Részleteznem felesleges, annyira közismertek. Aki már látta az alábbiakhoz hasonló képződményeket, aligha fogja mással összetéveszteni. Különben is: ha már ezek a legkisebb leveleken ott vannak, sikeres védekezésre már minimális az esély!

A betegséget elősegítő tényezők

A kórokozó életmódja - fontos tudni!

-   A betegséget a Taphrina deformans nevű gomba okozza. Vesszőkön, rügyekben, de (egyes források szerint) a lehullott leveleken is áttelelhet.
-   Hőmérsékleti igénye alacsony:
4-8 C° átlaghőmérsékleten fejlődik leginkább.
-   Igényli a hosszan tartó nedvességet, magas páratartalmat. Nem véletlen hogy

-   Ha tehát rügyfakadáskor kedvező számára a klíma, a hajtórügyekből előbújó legelső zöld hajtáscsúcsot, levélkét fertőzi.
- A legnagyobb probléma, hogy lappangási ideje hosszú, 8–14 nap. Tehát mire a fertőzés ELSŐ TÜNETEI JELENTKEZNEK, a védekezéssel GYAKORLATILAG LEKÉSTÜNK! Hab a tortán, ha egy esős időszakot meleg, párás idő, majd ismét esővel járó lehűlés követi. Akkor „térdre, imához!”

V é d e k e z é s

CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a megelőzés! Igyekszem időrendi sorrendben taglalni.

0. Megtörtént az őszi metszés, ezzel elősegítettük a vesszők korai beérését, és esélyt adtunk nekik a téli fagyok ellen. Ezt az irdatlan zöldtömeget ledarálni szinte lehetetlen, elégetni még inkább. A tafrina állítólag ebben már nem telel át, de jobb félni, mint megijedni. Ezeket én jó messzire eltávolítom meglévő fáimtól, majd a lehulló leveleket leszánttatom, a csupasz gallyakat elégetem, ha megszáradtak.

1. Következik az őszi lemosó permetezés BORDÓI LÉ NANO SC 0,5 %-os, vagy CUPROXAT FW 0,3 - 0,5 %-os oldatával, bő lében. Igen ám, de mikor? Amikor hűvösödnek a hajnalok, párás ködösek a reggelek. Nem kell vele egyet érteni, de én már akkor kezdem, amikor az első levelek kezdenek lehullni. Ezzel a többi kórokozó áttelelési esélyét is csökkentem. Ezt a kezelést extrém enyhe telek idején megismétlem kissé magasabb értékkel.

Nem egészen tartozik ide, de talán hasznos lehet:
Aki járt már Erdélyben, vagy a volt Szovjetunió valamelyik utódállamában, bizonyára feltűnt neki, hogy a fák törzse a korona aljáig be van fehérre meszelve. Ennek nem a pálinkás, vodkás befolyásoltság alatt álló egyének elleni elővigyázatosság az oka, hanem az ottani téli nagy hőingadozások által okozott kéregrepedések megelőzése. A sötét árnyalatú fák kérgének déli-délkeleti oldala napsütés hatására felmelegszik, majd estefelé hirtelen lehűl. A nagy hőingadozás, miatt a kéreg egy idő után hosszanti irányban megrepedhet.
Nos ha magam készítem a bordói levet, a mésszel nem fukarkodom! Igaz, röhejesek az égszínkékre befestett őszi fák, de a kérgük nem reped meg.

2. Tavaszi lemosó permetezés rügypattanás előtt ugyanúgy BORDÓI LÉ NANO SC 0,5 %-os, vagy CUPROXAT FW 0,3 - 0,5 %-os oldatával. Optimális ideje, ha az átlaghőmérséklet eléri az 5 C°-ot. Ez a kezelés NÉLKÜLÖZHETETLEN! A tavaszi metszés előtt végzem, és ha olyan az időjárás (nedves, hűvös), és a fejlettségi állapot (még alig zöldülnek a rügyek), a kezelést kb. két hét múlva MEGISMÉTLEM!3. Koratavasz, bimbós állapotig
KRITIKUS IDŐSZAK! Nemcsak azért, mert kezdenek duzzadni a rügyek, és ha ködös, párás, csapadékos az idő, megnő a fertőzés veszélye. Leginkább azért, mert innentől kezdve egyértelmű fejlődési stádium gyakorlatilag nem létezik! Nagyok az átfedések, nemcsak a különböző fajták, de egy fán belül a különböző hajtások között is! Megoldás (egyéni vélemény): Védekezés?

Az időjáráson kívül SOK MÚLIK A SZERENCSÉN! "Perzselésre érzékeny fajtáknál" (Nem tudom, melyek azok, bocs!) a kevésbé fitotoxikus rézkészítményeket részesíthetjük előnyben, mint például a Champion 50 WP, Cuproxat FW stb. Fontos: Nedvesítő szert keverni réz tartalmú permetlébe keverni TILOS! (Egyelőre nem tudom, miért...) Ez utóbbi kezeléshez szoktam keverni Dithane M45 gombaölő szert is 0,2% töménységben.

4. Egérfüles állapot (nagyjából a virágzás ideje), ami azt jelenti, hogy a rügyből kipattantak kb. 7-10 mm nagyságú levélkék. Két eset lehetséges:5. Levelek megjelenésétől – de már csak akkor! – alkalmazhatók a felszívódó hatású gombaölő szerek is, mint pl a SCORE, és a FOLICUR SOLO, de legjobb az előzőekkel (DELAN, BRAVO, CUPROXAT FW 0,25 - 0,3 %) kombinálva.

A felszívódó szereket
ITT MÉG NEM ERŐLTETNÉM!
Itt már érdemes!

Fotók: Szijj F.

n+1. Ha megjött a tavaszi meleg, és egy-két fertőzött levelet megpillantunk, nem kell kétségbe esnünk: Ilyen előfordul a legjobb családban, a leggondosabb védekezés mellett is! Ha pedig fáink roskadoznak a deformált levelektől, további vegyszeres védekezés már akkor is felesleges! A beteg levelek maguktól is lehullanak, de tovább már nem fertőznek. (Azért jobb, ha összegereblyézzük, és leássuk...) A fa pedig vagy újra hajt, vagy nem. A tafrina betöltötte ez évi küldetését…
Ez nem én voltam!