Kezdőlap

Önéletrajz

Műelemzési segédlet

Fényképek

Kertészeti praktikáim

Egyéni ételreceptjeim

 

Rendhagyó rádióriport
- RÓLAM!

ÖN a
629873. látogató!

 

 

Ez itt tényleg a reklám helye:
Szintén saját weblapom
egyik barátom üzletéről

Mindig is irigyeltem azokat a zenészeket (Vangelis, Tomita, Jarre), akik a stúdiótechnika segítségével szinte egyszemélyes zenekarként alkothattak. A számítógép nekem is felkínálta a lehetőségeket, bár hosszú, rögös út vezetett az első ilyen "művemig". Ellentétben viszont példaképeimmel én a computert "rehumanizálni" kívántam. Ez azt jelentené, hogy nem gépi hangzásra törekszem, hanem géppel kívánom utánozni a természetes hangszerek, kamaraegyüttesek hangját. Ehhez persze át kellett írnom a hangkártya (SB Live! OEM) hullámtáblás szintetizátorát.

Az első lemezem 2002-ben készítettem. De profundis (A mélységből) címet viseli, nem véletlenül: hosszabb ideje voltam munkanélküli, rendkívül kiszolgáltatottnak, megalázottnak érezem magam. A dalok jó részében - az akkor még 9 éves - kislányom, Szijj Kata énekel.

* = Erről a dalról VIDEOKLIPET is készítettem!

A második lemezem 2004-re készült el. Az utolsó két dal munkálatai alatt már volt munkaviszonyom, de még mindig egy P II-es gép állt rendelkezésemre. Ekkor már magam készítettem hangmintákat a hullámtáblás szintetizátorhoz. A Komoly zene címet azért kapta, mert megpróbáltam utánozni (és persze parodizálni) a klasszikus zenei formavilágot. Lányom itt egy dalban képviselteti magát. Igaz, nemcsak előadóként, hanem szövegét és zenéjét is ő maga írta! (Igaz, az utóbbi kissé Celine Dion utánérzés!)

Évtizedekig műveltem az autetntikus népzenét, ennek világát igyekeztem felhasználni ebben az albumban is. De nem csupán a formai subidubikat, mint néhány ma divatos együttes, hanem a tartalmát, hangulatát is. Persze nem tudom, ez mennyire sikerült.

Figyelem! Az itt letölthető anyagok némelyike csupán egyszerűsített részlet!

Feldolgozásaimról

Ismerőseim közt akad néhány énekegyüttes illetve fúvószenekar vezetője. Profi színvonalon adnak elő feldolgozásokat különféle - főleg angolszász - világslágerekből. Előadásaik után nem rejtem véka alá hiányérzetemet:
– Magyar csapat vagytok, magyar feldolgozásokat miért nem játszotok?
– Mert nincsenek ilyenek – hangzik a válasz, majd többnyire így folytatják: – Ha annyira hiányoznak, hát csinálj magadnak!
Mit lehet erre válaszolni?

EZT NI!

Harmadik - és egyben utolsó - szólólemezem

A második lemez óta eltelt kilenc év sem tétlenkedéssel telt el. Közben megszületett a Répcementi Férfikar két kóruslemeze, és egy daloskönyv a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem hallgatói számára. Különben is: Sem anyagi érdek, sem holmi szerződés nem kötelezett, hogy siessek az elkészítésével. Az, hogy utolsó, ennek több oka is van. Leginkább az, hogy nincs több mondanivalóm! Jelen társadalmi helyzetben jobb, ha elhallgatok...

A lemez borítója

Ez pedig a második kóruslemez, amit egykori kórusommal a Répcementi Férfikarral, készítettem, és amely (tán nem véletlenül...) az

"Alkonyóra"

címet kapta.
Álljon itt belőle néhány részlet:

A lemez borítója

* = Erről a dalról szintén készült VIDEOKLIP!

 

Elhatározásomhoz következetes maradok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy új dalaimat, feldolgozásaimat, ne tegyem fel - ha arra érdemesnek találom! Ilyen például a nemrég elészült

Anakreóni ének

Ebben jelenlegi életérzésemet kívántam megjeleníteni az ógörög költő stílusával, időmértékes verselésével.